Molrik Data

molrik.gif

Hvad er TYPO3 egentlig?

TYPO3 er et Content Management System, hvilket på dansk vil sige noget i retning af 'Indholds-organiserings-system'. Mere præcist giver det dig muligheden for at oprette, redigere og flytte rundt på indholdselementer på dine sider - uden at behøve kende til html- og css-koder, eller være nødt til at investere i et forfatterværktøj som Dreamweaver elller tilsvarende.

Samtidigt kan man med systemet sætte nogle faste rammer med en eller flere side-skabeloner, så man sikrer og gør det nemt at overholde en konsistent og stram grafisk linje. Så du, når sitet er sat op, kun skal bekymre dig om selve indholdet, såsom brød-teksten, links, billeder etc. Resten vil enten ske 'automatisk' eller være spørgsmål om en enkeltstående indstilling.

Alt dette tilbyder TYPO3, som i sin standard opsætning blandt andet omfatter følgende:

 • Adgang til siders indhold via TYPO3's redigerings-modul, også kaldet 'backenden', fra en hvilken som helst internet-opkoblet computer - med en eller flere brugere, hvis rettigheder kan styres ned til mindste detalje.
 • Automatisk menu-dannelse ud fra oprettede sider.
 • Faste indholdselementer, som går igen på alle sider, så som f.eks. en adresse-fodlinie.
 • Tekster redigeres i en såkaldt 'Rich Text Editor', en tekstbehandler á la Office i miniformat, der giver dig muligheder for en hel del tekstformateringer.
 • Automatisk skalering af grafik-filer. Billeder optimeres altid til det område eller kolonne de indsættes i, så de aldrig kommer til fylde mere end nødvendigt. Dermed bliver siden hurtigere at åbne.
 • Alle elementer lagres centralt i en database og kan optræde flere forskellige steder samtidigt uden at behøve at redigere mere end ét sted.
 • Elementers fremtræden på den offentlige del af sitet, altså den din kunde ser (også kaldet 'frontenden'), kan styres tidsmæssigt, så du kan planlægge og oprette elementer lang tid før de skal vises - og automatisk forsvinde igen, hvis de bliver uaktuelle efter en bestemt dato.
 • Filarkiv til dine billeder, dokumenter til download og medie-filer.

Du kan få et yderligere indtryk af de mangfoldige muligheder på dette engelsksprogede introduktions-site, som også fortæller lidt om historien bag TYPO3.

Mine tilføjelser

Ud over alle de features, som TYPO3 i sig selv varetager, er der på min opsætning tilføjet en række moduler som standard, hvoraf de vigtigste tæller:

 • Menneskeligt forståelige adresse-linier, en oversættelse af database-titlen på siden til noget mere læsbart. F.eks. er denne side oversat fra 'http://www.molrikdata.dk/index.php?id=30' til 'www.molrikdata.dk/forside/ydelser/typo3/', således at man får titlen på siden og hele stien med.
 • Basal SEO, søgemaskine-optimering, der gør det langt mere sandsynligt at dine sider bliver fundet på diverse søgesider så som Google etc.
 • Detektion af mobil-enheder og enheds-afhængig omdirigering til alternative sider. F.eks. vil man på dette site automatisk blive omdirigeret til mobil-grenen, hvis man kigger på www.molrikdata.dk fra en mobil-telefon.
 • Google Analytics statestik.
 • Styring af sidens titel i browserhoved, faneblade og bogmærker samt sitets ikon (den såkaldte 'favicon').

Disse udvidelser er de, jeg finder så værdifulde, at de bør være i den pakke, jeg leverer. Der ud over kan der tilføjes et utal af ekstra moduler på forlangende, som anskueliggjort på typo3.org.

bg